The activation of the settled. The community kitchens in the sociocultural fabric of the vulnerable neighborhoods during the pandemic

Main Article Content

Nicolás Aliano
Ana Pilar Pi Puig
María Eugenia Rausky

Abstract

The aim of this article is to reflect on the specific role, practices and dynamics deployed by a key actor in vulnerable neighborhoods in times of pandemic: community kitchens. In this context we ask: What perspectives did these actors build about the food situation of families in general and children and adolescents in particular? How did they organize themselves in order to manage the food issue? What knowledge and meanings were put into play? What characteristics did the link with families and children and adolescents in particular assume? What role did other policies and programs that were directly or indirectly associated with food such as the Emergency Family Income, the Universal Child Allowance and the Alimentar Card play? A qualitative approach, based on in-depth interviews, is used to address these questions, taking eight popular neighborhoods in La Plata, Berisso and Ensenada as case studies.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Aliano, N., Pi Puig, A. P., & Rausky, M. E. (2022). The activation of the settled. The community kitchens in the sociocultural fabric of the vulnerable neighborhoods during the pandemic. Cuestiones De Sociología, (26), e131. https://doi.org/10.24215/23468904e131
Section
Dosier

References

Aliano, N. (2019). Empresarias de sí mismas. Individualización y vida pública en mujeres de un barrio popular del Conurbano Bonaerense. Temas y Debates, 38, 43-60. DOI: https://doi.org/10.35305/tyd.v0i38.440

Auyero, J. (2001). La política de los pobres. Las prácticas clientelistas del peronismo. Buenos Aires: Manantial.

Becker, H. (2009). Outsiders. Hacia una sociología de la desviación. Buenos Aires: Siglo XXI.

Bourdieu, P. (1995). Respuestas. Por una antropología reflexiva. México D.F.: Grijalbo.

Bourdieu, P. (2012). La distinción. Criterio y bases sociales del gusto. Buenos Aires: Taurus.

Castro, H. y Maciel, M. E. (2015). Reflexões sobre o método etnográfico para apreensão das políticas sociais no campo da alimentação e nutrição: notas de pesquisa em uma cozinha Comunitária. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde,10(3), 523-537. DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2015.15933

Clemente, A. (2010). Necesidades sociales y programas alimentarios. Las redes de la pobreza. Buenos Aires: Espacio Editorial.

Colabella, L. (2012). La casa, el comedor y la copa de leche. Los espacios de la comensalía en los sectores populares. Apuntes de Investigación del Cecyp, 22, 58-78.

Faur, E. (2009). Organización social del cuidado infantil en la Ciudad de Buenos Aires: el rol de las instituciones públicas y privadas 2005 - 2008. (Tesis doctoral). Recuperada de: https://repositorio.flacsoandes.edu.ec/handle/10469/7827.

Ierullo, M. (2013). Prácticas de cuidado infantil en organizaciones comunitarias. Los comedores comunitarios en el Área Metropolitana de Buenos Aires, Argentina. Portularia: Revista de Trabajo Social, 13(1), 59-65. DOI: https://doi.org/10.5218/prts.2013.0007

Lahire, B. (2004). El hombre plural. Los resorts de la acción. Barcelona: Bellaterra.

Lamont, M. y Molnar, V. (2002). The study of boundaries in the social sciences. Annual review of sociology, 28, 167-195. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev.soc.28.110601.141107

Santarsiero, L. (2013). Comedores comunitarios en la ciudad de La Plata: organización social e intervención alimentaria estatal en espacio barrial. Revista Pilquen, 16, 1-13.

Pautassi, L. (2016). La complejidad de articular derechos: alimentación y cuidado. Salud Colectiva, 12(4), 621-634. DOI: https://doi.org/10.18294/sc.2016.941

Verd, J. M. y Lozares, C. (2016). Introducción a la investigación cualitativa. Fases, métodos y técnicas. Madrid: Síntesis.