Effects of Preventive and Compulsory Social Isolation on infant feeding. Study in households from La Plata, Berisso and Ensenada (Provincia de Buenos Aires, Argentina)
Main Article Content
Abstract
The purpose of the article is to present results of the analysis of effects of Preventive and Compulsory Social Isolation (ASPO) in the feeding of schooled children and adolescents (NNyA) of the districts of La Plata, Berisso and Ensenada, Buenos Aires, Argentina. They arise from a more comprehensive study on the situation of child welfare, the living conditions of households and care during the ASPO. Its specific interest is to explore the inequalities associated with food among different types of households, observing the way in which food assistance and food modalities in the home – crossed by an exceptional context – had an impact on infant feeding. To respond to these objectives, analysis articulates data from indicators contained in a survey and interviews provided by households – differentiated according to perception of the Universal Child Allowance (AUH) –, and from neighborhood and school institutions referents in the geographical area addressed. It is expected that the article be a contribution to the food issues discussion in a pandemic and to give rise to learning and proposals that result in the orientation of public policies in the post-pandemic.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International.
References
CEREN (2021). Informe de la Encuesta sobre condiciones de vida y cuidados a la infancia durante el Aislamiento Social Preventivo y Obligatorio (ASPO) por COVID-19. Recuperado de https://ceren.cic.gba.gob.ar/?p=1309
Comisión Económica Para América Latina y el Caribe (CEPAL) (2020). Informe sobre el impacto económico en América Latina y el Caribe de la enfermedad por coronavirus (COVID 19). Naciones Unidas.
Esping-Andersen, G. (1993). Los tres mundos del Estado del bienestar. Valencia: Alfons el Magnanim.
Esquivel, V. (2011). La economía del cuidado en América Latina: Poniendo a los cuidados en el centro de la agenda. Panamá: PNUD.
Esquivel, V., Faur, E., y Jelin, E. (2012). Las lógicas del cuidado infantil. Entre las familias, el Estado y el mercado. Buenos Aires: IDES – UNFPA- UNICEF.
FAO, FIDA, OMS, PMA y UNICEF (2020). El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo. Transformación de los sistemas alimentarios para que promuevan dietas asequibles y saludables (versión resumida). Recuperado de https://reliefweb.int/report/world/versi-n-resumida-el-estado-de-la-seguridad-alimentaria-y-la-nutrici-n-en-el-mundo
Faur, E. (2014). El cuidado Infantil en el Siglo XXI. Mujeres malabaristas en una sociedad desigual. Buenos Aires: Siglo Veintiuno Editores Argentina.
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación de la Nación (MINCyT-CONICET-ANPCyT) (2020). Relevamiento del impacto social de las medidas del Aislamiento dispuestas por el PEN. Comisión de Ciencias Sociales de la Unidad Coronavirus COVID-19.
Ortale, S. (2020). ¿Hambre Cero? Diagnóstico, perspectivas y desafíos. Revista Ciencia, Tecnología y Política, 3(5), 38-47. DOI: https://doi.org/10.24215/26183188e043
Pautassi, L., y Zibecchi, C. (2009). La provisión de cuidado y la superación de la pobreza infantil. Programas de transferencias condicionadas en Argentina y el papel de las organizaciones sociales y comunitarias (Serie Políticas Sociales 159). Santiago de Chile, CEPAL-UNICEF
Perona, E. (2012). La economía feminista y su aporte a la teoría económica moderna. Estudios, 27, 27-43.
Razavi, S. (2007). The Political and Social Economy of Care in a Development Context Conceptual Issues, Research Questions and Policy Options. Paper Number, 3.
Rodríguez Enríquez, C. (2005). Economía del Cuidado y Política Económica. Una aproximación a sus interrelaciones. LAD Reforma y Democracia, 52, 135-172.
Rodríguez Enríquez, C., y Marzonetto, G. (2015). Organización social del cuidado y desigualdad: el déficit de políticas públicas de cuidado en Argentina. Revista Perspectivas de Políticas Públicas, 4(8), 103-134. DOI: https://doi.org/10.18294/rppp.2015.949
Salvia, A., Britos, S., y Díaz-Bonilla, E. (2020). Reflexiones sobre las políticas alimentario-nutricionales de la Argentina, antes y durante la pandemia del COVID-19. International Food Policy Research Institute. DOI: https://doi.org/10.2499/p15738coll2.134026
Tashakkori, A., y Teddlie, C. (2003). Handbook of mixed methods in social and behavorial research. Thousand Oaks, CA: Sage.
UNICEF (2019). The State of the World’s Children 2019. Children, food and nutrition: growing well in a changing world. UNICEF.
UNICEF (2020). Encuesta de Percepción y Actitudes de la Población. Impacto de la pandemia y las medidas adoptadas por el gobierno sobre la vida cotidiana de niñas, niños y adolescentes. UNICEF.
Zibecchi, C. (2013). Organizaciones comunitarias y cuidadoras: reconfiguración de responsabilidades en torno al cuidado infantil. En L. Pautassi y C. Zibecchi (comps.), Redefiniendo las fronteras del cuidado. Agenda, derechos e infraestructura (pp. 317-349). Buenos Aires: Biblos / ELA.